De AEX-index in Amsterdam stond 0,9 procent lager op 301,84 punten. De MidKap-index zakte 1,6 procent tot 500,16 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 2,5 procent. De beurs in Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, daalde 1,3 procent. In New York stond de Dow-Jonesindex een uur na de openingsbel 1,1 procent lager.
Een sterker dan verwachte stijging van de industriële productie in Duitsland leek enige ondersteuning te bieden aan de markt, maar kon het tij niet keren. Ook liet de Europese Commissie weten dat Spanje mogelijk meer tijd zal krijgen om aan de Europese begrotingseisen te voldoen.
Syriza
De focus bleef echter gericht op Griekenland, waar de leider van de radicaal-linkse partij Syriza dinsdag is begonnen aan het formeren van een regering. De partij wil proberen een linkse regering te vormen, om de ,,barbaarse” maatregelen van het bezuinigingsakkoord met de EU en IMF te verwerpen.
In de AEX voerde telecombedrijf KPN de stijgers aan met een winst van 18,5 procent op 7,68 euro. De Mexicaan Carlos Slim, de rijkste man ter wereld, heeft zijn oog laten vallen op KPN. Zijn telecombedrijf AméricaMóvil heeft een bod uitgebracht van 8 euro per aandeel op het Nederlandse telecomconcern en wil een belang krijgen van maximaal 28 procent. KPN liet weten dat het bod het bedrijf ,,substantieel onderwaardeert”.
PostNL
PostNL stond onderaan met een verlies van 5,9 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De postbezorger liet daarbij weten dat het jaar 2012 iets zwakker dan verwacht is begonnen. De verwachtingen voor het gehele boekjaar werden wel bevestigd.
DSM bracht ook de resultaten naar buiten. Het chemiebedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 145 miljoen euro en overtrof daarmee de verwachting van analisten. Ook de omzet viel iets hoger uit dan verwacht. Het aandeel zakte desondanks 1 procent.
Aviva
Aviva steeg in Londen 2 procent. De topman van de Britse verzekeraar, Andrew Moss, is per direct opgestapt. Zijn vertrek volgt nadat meer dan de helft van de aandeelhouders tegen de beloningsplannen voor de top stemden.
De euro was 1,2897 dollar waard, tegen 1,3050 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,9 procent tot 96,07 dollar per vat en Brentolie daalde 1,9 procent tot 111,01 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl